Puremalihasten hoito

Bruksismi eli hampaiden narskuttelu

Tietoa bruksismista

Bruksismissa puremalihaksissa esiintyy tahdosta riippumatonta lihasaktiviteettia, jolloin hampaita puristetaan tai narskutellaan yhteen. Bruksismia on myös alaleuan jännittäminen tai työntäminen eteen tahdosta riippumatta nukkuessa (unibruksismi) tai valveilla ollessa (valvebruksismi).

Puremalihasten tehtävä on nostaa alaleukaa, viedä alaleukaa molemmille sivuille, eteen ja taakse.Hampaiden tulisi osua yhteen vain ruokaa pureskellessa, eli noin 18 minuuttia päivässä. 

Suussa bruksismi voi aiheuttaa hampaiden kulumista, lohkeilua, vihlontaa tai haavaumia suussa. 

Suun ulkopuolella ilmeneviä oireita voivat olla pään alueella olevat epämääräiset kivut, huimaus, leukojen lukkiutuminen, väsymys ja jäykkyys sekä kireys, ohimo-, korva- ja niska-hartiaseudun säryt sekä kipu leukanivelissä.

Kaikkia bruksismiin liittyviä tekijöitä ei vielä tiedetä. Se vaikuttaisi olevan keskushermoston säätelemää ja sillä on mahdollisesti geneettistä taustaa. Myös pään ja niskan alueelle kohdistuva voimakas isku voi laukaista bruksismin. 

Bruksismiin altistavia tekijöitä on monia mm. masennus, stressi, ahdistus, tupakointi, runsas alkoholin käyttö, refluksitauti, tietyt lääkeaineet ja erilaiset unihäiriöt, kuten uniapnea. 

(Lähteet: Könönen, E. 2022 Bruksismi, hampaiden narskutus, Duodecim Terveyskirjasto)

Bruksismin hoito


Jos bruksismiin liittyvät oireet haittaavat elämää, on hyvä hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. 

Tällaisia oireita ovat toistuvat kivut, joihin tarvitset toistuvasti kipulääkkeitä, hampaiden kuluminen ja aristust tai kivut pään alueella. 

Bruksismin hoidossa hyvä apu on yksilöllisesti tehty purentakisko. Se sekä suojaa hampaita kulumiselta, mutta voi myös rentouttaa puremalihaksia.

Bruksismin omahoidossa on tärkeää huomioida stressin hallinta, hyvä ryhti ja istuma-asento, liikunta ja rentoutus- ja hengitysharjoitukset. 

(Lähteet: Könönen, E. 2022 Bruksismi, hampaiden narskutus, Duodecim Terveyskirjasto, Narskuttelijan opas 2016, YTHS) 

Puremalihasten osteopaattisen hoito 

Osteopaattisen hoitoni tavoitteena on helpottaa kehosi jännityksiä. 

Teen sen hoitamalla sekä lihasten, faskioiden että muiden pehmytkudosten aineenvaihduntaa lisäämällä niiden verenkiertoa ja nestekiertoa. 

Puremalihasten osteopaattisessa hoidossa käsittelen puremalihasten lisäksi myös niskan, kaulan, sekä rintarangan molemmin puolin olevat lihakset ja muut pehmytkudokset. 

Käsittelen osteopaattisella hoidolla asiakkaaltani myös nestekierron kannalta oleelliset kohdat kehossa. Nestekiertoa hoitamalla on tarkoitus vähentää kehon turvotuksia, jolloin myös rintakehän liikkuvuus ja lihastyö on vapaampaa kudosten joustaessa. 

Terveytesi on jo Sinussa.