CBT-uniterapia uniongelmiesi hoitoon

CBT-Uniterapia on unettomuuden Käypä Hoito -suosituksen mukaista ja lääkkeetöntä hoitoa, joka auttaa uniongelmista kärsiviä. 

Mikä on CBT-uniterapia?

CBT-uniterapia tulee sanoista Cognitive Behavioral Therapy. CBT-uniterapiamuodossa on unettomuuden hoidossa suositettu kognitiivis-behavioraalinen ja lääkkeetön työote.

Sana kognitiivinen tarkoittaa kaikkea ymmärtämiseen ja tietämiseen liittyvää psyykkistä toimintaa. Sana behavioraalinen taasen tarkoittaa varsin laajasti kaikkea käyttäytymiseen liittyvää toimintaa.

Unettomuuden Käypä Hoito -suositus

CBT-menetelmät ovat olleet unettomuuden lääkkeettömän hoidon kultainen standardi jo 25 vuotta.

CBT-uniterapia on lääkkeetön, unettomuuden Käypä Hoito -suosituksen mukainen uniterapiamuoto. Olen CBT-uniterapeuttikoulutuksen käynyt terveydenhuollon ammattihenkilö.

Toimiiko CBT-uniterapia?

Suurin osa unettomuushäiriöpotilaista saa hyvän ja pitkäaikaisen avun unettomuuteen kohdennetusta kognitiivis-behavioraalisesta terapiasta.

Lähde: Lääkärilehti Duodecim 2020 (21)

Virittämön CBT-uniterapia ja miten sen toteutamme:

Uniterapiasi alkuun kartoitamme lyhyellä unikyselykaavakkeella uniongelmiesi laatua ja muita mahdollisia ongelmia uneesi liittyen. Tämän teemme siksi, että tiedämme, onko meidän syytä kysyä konsultaatiota myös lääkäriltä. Esimerkiksi levottomien jalkojen tai uniapnean oireet ovat sellaisia, joissa lääkärin konsultaatio tarvitaan. Silloin ohjaan Sinut omalle työterveyslääkärillesi tai halutessasi esim. Rovaniemen Pihlajalinnassa toimivalle yhteistyölääkärilleni Hanna Sääskilahdelle. 

CBT-uniterapia soveltuu Sinulle, mikäli olet motivoitunut löytämään ratkaisuja parempaan uneen ja virkeämpään arkeen. 

▫️ CBT-uniterapian toteutuksen standardoituun ja testattuun rakenteeseen kuuluvat viisi viikottaista käyntiä (viisi ensimmäistä) ja kuudes käynti noin 2-4 viikkoa viidennen käynnin jälkeen. Sovimme uniterapiajaksosi käynnit hyvissä ajoin etukäteen. 

▫️Jotta saat muutoksia uneesi, tarvitaan muutoksia toimintaasi ja arkeesi. Näiden muutosten integroimiseksi on tärkeää, että sitoudut hoitoosi. Onhan joku viisas sanonutkin, että että mikään ei muutu, jos mikään ei muutu :) 

▫️Uniongelmat ovat yleensä jatkuneet pitkään ja siksi onkin tärkeää, että yhdessä paneudumme niihin ja niiden ratkaisemiseen. Monesti ratkaisu löytyy useista pienistä muutoksista ja niiden integroimisesta arkeesi. Kyseessä on aina jonkin asteinen elämänmuutos. 

▫️Työkirjatyöskentelyn avulla näet konkreettisesti oman työskentelysi ja sen, mikä vaikutus sillä uneesi. Unityökirjan avulla löydämme juuri Sinun tilanteeseesi sopivat työkalut unesi korjaamiseksi. 

CBT-uniterapian toteutus Virittämössä:

⭐️ CBT-uniterapian käynnit ovat luonani Virittämössä yksilökäyntejä. Yksilötyöskentelyssä Sinä olet keskiössä, tulet kuulluksi ja saat apua yksilöllisesti ja henkilökohtaisesti. Yksilökäynneillä meillä on aikaa yhdessä pureutua juuri Sinun unihistoriaasi ja uniongelmiesi ratkaisemiseen uniterapian keinoin. Myös etäterapiassa tapaamme kahden kesken.  

⭐️ CBT-uniterapia on työkirjaohjattua. Työkirjatyöskentelyssä näet konkreettisesti oman toimesi ja niiden vaikutuksen unesi laatuun. Työkirja kuuluu uniterapiajaksosi hintaan ja saat sen minulta ennen CBT-uniterapiajaksosi alkua. 

⭐️ Käyntikertoja on CBT-uniterapian skeemassa kuusi. Ensikäynnin pituus on Virittämössä 75 min ja muiden käyntien pituus on 60 min. Ensimmäiset viisi viikkoa käynnit ovat säännöllisesti viikottain. Kuudennen käyntikerran ajankohdan sovimme yhdessä n. 2-4 viikon päähän viidennestä käynnistäsi. 

⭐️Osteopaattina suosittelen osteopaattista hoitoa CBT-uniterapiasi tukena, sillä onhan ihminen psykofyysinen kokonaisuus. Siksi tarjoan CBT-uniterapiassa myös terapiapakettia, johon sisältyy yksi osteopaattinen hoitokerta (75 min). 

 ⭐️Voit myös käydä oman CBT-uniterapiajaksosi täysin etänä, asuinpaikastasi riippumatta. Etäterapia toteutuu myös 6 x 60 min tapaamiskertoina. Käytämme tapaamisiimme esim. Google Meet-alustaa. 

⭐️Voit myös käydä oman CBT-uniterapiasi hybridinä, eli osallistua aikataulusi mukaan käynteihisi joko etänä tai paikan päällä Virittämön hoitohuoneella. Myös hybriditoteutukseen voit halutessasi CBT-uniterapiasi tueksi osteopaattisen hoitokerran. 

Voit käydä yksilöllisen CBT-uniterapiajaksosi myös etänä tai hybridinä! 

CBT-uniterapia etätoteutuksena? 

-Voit halutessasi käydä oman CBT-unierapiajaksosi myös täysin etänä, asuinpaikastasi riippumatta.

Etäterapiana toteutettuun CBT-uniterapiaan kuuluu kuusi 60 min tapaamiskertaa.

-Käytämme tapaamisiimme joko Teams- tai Google Meet-alustaa.

CBT-uniterapia hybriditoteutuksena? 

Voit halutessasi käydä oman CBT-uniterapiasi hybridinä, eli osallistua aikataulusi mukaan käynteihisi joko etänä tai paikan päällä Virittämön hoitohuoneella.

Hybridinä toteutetun CBT-uniterapian hinta on normaali CBT-uniterapiajakson hinta. 

Oletko kyllästynyt siihen, että huono nukkuminen latistaa hyvinvointiasi?
Ota avuksesi unen ammattilainen- olen Sinua varten. 
Tai onko Sinulla kysymyksiä? 

Tarvitaanko CBT-uniterapiaan lähetettä? 

Et tarvitse uniterapiaan lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin itse epäilet, että Sinulla on uniapneaa, masennusta tai levottomien jalkojen oireita, ole ensin yhteydessä lääkäriisi.

Voit varata ensimmäisen käynnin uniterapiajaksoosi suoraan Virittämän nettilkalenterista.

Sovimme yhdessä seuraavien 5 uniterapiankäynnin ajankohdan ensimmäisellä käyntikerrallasi. 

Entä jos käytössä on jo unilääkitys? 

Uni- tai nukahtamislääkitys ei ole este  CBT-uniterapialle.

Hoitava lääkärisi tekee kaikki päätökset lääkityksestäsi myös uniterapiasi aikana. Sinun yksilöllisen tilanteesi pohjalta. 

Terveytesi on jo Sinussa.