Kriisiauttaminen -tukea ja kuuntelemista tässä ja nyt

05.09.2022


Kriisiauttaminen on monesti läsnä terveydenhuollossa. 

Löysin Yle Tampereen tekemän mielenkiintoisen artikkelin psykologi Pirkko Lahdesta. Lahti oli vahvasti mukana toimimassa psykologin roolissaan mm. vuoden 2004 tsunamin ja Konginkankaan onnettomuuden jälkeisessä kriisityössä. 

Siitä lähtien Pirkko Lahti on ollut minulle esikuva rautaisesta ammattilaisesta, joka ei pakene ammattinsa taakse, vaan on aidosti kiinnostunut, tukee ja kuuntelee.

Intian valtamerellä ollut maanjäristys, aiheutti tsunamin vuonna 2004. Se ei varmasti jäänyt keneltäkään suomalaiseltakaan huomaamatta, sillä tsunamissa kuoli 172 suomalaista, katosi 6 ja loukkaantui 250. Kokonaisuhrien määrä oli yli 200 000. Pirkko Lahti työskenteli tsunamin uhrien auttamiseksi ja kriisiavun organisoimiseksi. 

Minulle henkilökohtaisesti lähelle tuli Myyrmannin pommi-isku, sillä olin tuolloin työvuorossa sairaanhoitajana Lastenklinikan päivystyspoliklinikalla. 

Uskomattoman onnekkaan sattuman kautta juuri edellisellä viikolla Lastenklinikalla oli järjestetty vuosittainen suuronnettmuusharjoitus, johon olin itsekin osallistunut. Tämän harjoituksen tuomalla lisävarmuudella saatiin Lastenklinikalla onnettomuudessa loukkaantuneiden lasten kiireellinen hoito heti sujuvasti käyntiin. 

Myyrmannin räjähdyksen jälkeen koin että halusin saada lisää koulutusta ja työkaluja auttamistyöhöni sairaanhoitajana. 

Halusin oppia miten ihmisen psyyke toimii kriisissä. Tämä auttaisi minua huomioimaan kriisissä auttamisen vaikutukset itsessäni ja auttamaan mahdollisimman hyvin äkillisen kriisin kohdannutta potilasta. Suoritin tuolloin työni ohessa hyvin antoisan Laurea AMK:n opintokokonaisuuden,  Kriisityön erikoistumisopinnot. 

Lähes 20 vuoden työkokemuksellani terveydenhuollossa, jaan Lahden ajatuksen siitä, että vaikeista ajoista selviämistä auttaa jo paljon se, että pyrkii saamaan elämänsä normaalin rytmin. Se tarkoittaa sitä, että huolehtii päivittäin riittävästä ravinnosta, levosta, ulkoilusta ja pyrkii tekemään päivittäin edes yhden asian, joka tuo iloa ja positiivisia tunteita päivään. Artikkelissa Lahti tiesi myös kertoa, että jo pari viikkoa tässä rytmissä pysyen, elämä yleensä kantamaan paremmin. Lämmin lukusuositus artikkeliin tästä linkistä: .

https://yle.fi/uutiset/3-12588245?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp

.