Kävele itsellesi pitempi elämä

16.05.2022

Uuden tutkimuksen mukaan sopivasti kävelemällä voit lisätä elinajanennustettasi! 

Kuten monet muutkin asiat elämässä, myös terveys ja hyvinvointi rakentuvat pienistä teoista ja valinnoista. Huhtikuussa 2022 julkaistiin mielenkiintoinen tutkimus, jonka mukaan jo 10 minuutin reipastahtinen päivittäinen kävely näyttäisi lisäävän elinajanennustetta huomattavasti. Puhutaan jopa reippaasti yli 10 vuodesta! 

Briteissä tehdyssä tuoreessa tutkimuksessa tutkijat analysoivat yli 400 000 brittiläistä biopankkinäytettä. Tutkimuskohteina käytettiin kromosomin telomeeria, joka on eräänlainen kromosomin ei-koodaava päätyosa. Telomeeri lyhenee jokaisen solunjakautumisen myötä, kunnes se on liian lyhyt eikä solunjakautumista enää voi tapahtua.Tekstissä telomeerin funktiota verrattiin kengännauhan päässä olevaan kovitettuun tuppeen, joka estää kengännauhaa rispaantumasta. 

Aiempi hypoteesi oli, että kävely oli reipasta, koska telomeerit olivat pitkiä. 

Tämän tutkimuksen avulla pystyttiin kuitenkin osoittamaan, että nimenomaan reipastahtinen kävely 10 min/ päivä johti telomeerien hitaampaan lyhenemiseen. Tässä Leicesterin yliopiston ja lääketieteellisen tutkimuskeskuksen tutkimuksessa datana oli geneettisen datan lisäksi tutkittavien oma arvio ja mittauslaitteiden tuottama tieto kävelynopeudesta. 

Lue lisää: Neuroscience News. Stop the Clocks: Brisk Walking May Slow Biological Aging,