Vauvan päivä on tänään!

30.09.2022

Monista eläimistä poiketen ihmisen jälkeläinen, vauva, syntyy keskeneräisenä, avuttomana ja puolustuskyvyttömänä. Vauvan terve kehitys vaatiikin läheisen vanhemman hoivaa ja turvallisen vuorovaikutussuhteen tämän kanssa. Vauvalla on syntymästä alkaen valmius tähän vuorovaikutukseen.

Myös vauvan fyysinen kehitys on syntymän hetkellä vielä kesken. Aivot ja keho kasvavat ja kehittyvät. Vauvan kehityksen kannalta on D-vitamiinin riittävä saanti tärkeää. D-vitamiinin tärkein vaikutus on lisätä kalsiumin ja fosfaatin imeytymistä suolistosta. Tämän suolistovaikutuksen kautta D-vitamiini tarjoaa luulle tärkeät mineraalit kalsiumin ja fosfaatin. D-vitamiinia tarvitaan myös immuunipuolustukseen. D-vitamiinin puutos aiheuttaa riisitautia.

D-vitamiinin aktiivista ja tärkeintä muotoa, D3-vitamiinia, syntyy ihossa auringon vaikutuksesta. Alkuihmisen asuessa päiväntasaajan seuduilla, oli tarkoitus että riittävä määrä D-vitamiinia saatiin auringonvalon vaikutuksesta. Auringon valo ei kuitenkaan enää riitä, kun ole enää riitä vuoden ympäri ihmisrodun levittäydyttyä maapallolla ja vaatetuksen peittäessä suurinta osaa kehosta.

Valtion Ruokaviraston ja THL:n tarkennettu ohje D-vitamiinivalmisteiden käytöstä imeväisikäisillä on:

🌸D-vitamiinin saantisuositus imeväisiässä on 10 µg (mikrogrammaa)/vrk.

🌸Valmisteen käyttö aloitetaan 2 viikon iästä

ja D-vitamiinin saannin varmistamiseksi kaikille imeväisikäisille lapsille (alle 12 kk ikäiset) suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä. D-vitamiinivalmistetta annostellaan yksilöllisesti sen mukaan onko lapsi täysimetetty vai saako hän rintamaidon tilalle tai lisäksi äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta. D-vitamiinivalmisteen määrää tulee vähentää, jos lapsi saa 500 ml tai enemmän äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta/vrk.

Ohje D-vitamiinilisään löytyy Ruokaviraston sivuilta: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/erityisohjeet-ja-rajoitukset/

Olen osteopaattina ja sairaanhoitajana Sinua ja imeväistäsi varten💕.