Yli 6 kk:n vauvan nukuttamisen vaikutukset myöhempään terveyteen

27.02.2023

Elämän alkutaipaleella on tavallista, että vauva usein nukahtaa rinnalle tai syöttöön pullosta. Tuolloinkin saattaa olla järkevää pyrkiä siihen, että vauva havahdutetaan lempeästi röyhtäisemään syötön jälkeen. Tämän jälkeen uni kun on yleensä rauhallisempaa ilman äkillisiä, niellyn ilman aiheuttamia vatsanväänteitä.

Vauvan kasvaessa, 4-6 kk iässä, lapsen ravitsemustarpeen monipuolisen tyydyttämiseksi (mm. rauta) on suositeltavaa aloittaa myös kiinteiden ruokien syönti. Tästä iästä eteenpäin olisikin uusien tutkimusten mukaan lapsen terveyden kannalta suositeltavaa eriyttää yhteys ravitsemuksen ja nukahtamisen välillä.

Uusimmassa Duodecim-lehdessä kerrottiin Koreassa julkaistusta pitkittäistutkimuksesta. Siinä tutkittiin (yli 200 000 tutkittavaa) yli 6-9 kk ikäisen vauvan syöttämistä uneen (pulloruokinnalla tai imettämällä) ja tämän nukuttamistavan vaikutuksia siihen, minkälaisia sairaanhoidon palveluita lapsi tarvitsi vanhempana.

Uneen syöttäminen vaikutti lisäävän käyntejä terveydenhuollossa yli 2-vuotiaana; erityisesti hammaskarieksen, astman ja keuhkokuumeen hoidon sekä kita- ja nielurisojen poiston suhteen.

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että yli 6kk ikäisen vauvan nukuttamista ja syöttämistä ei ole suositeltavaa yhdistää. Tämä siksi, uneen syöttämisellä vaikuttaisi olevan useita, myöhempää terveyttä kuormittavia tekijöitä.

(Lähde: Ha Eun Kyo ym. 2022: Relationship Between Feeding to Sleep During Infancy and Subsequent Childhood Disease Burden.)