Vastasyntyneen liikehdintä -kosketustunnolla koordinaatiota

18.01.2023

MITEN VAUVA OPPII LIIKKUMAAN?

Jo kohdussa vauva potkii ja heiluttaa raajojaan spontaanisti. Tämä liikehdintä jatkuu myös heti synnytyksen jälkeen. Tokion Yliopistossa tehdyn uuden tutkimuksen mukaan vauvan sensomotorinen kehitys vaikuttaisi tarvitsevan näitä täysin satunnaiselta vaikuttavia ja spontaaneja liikkeitä.

Tutkimuksessa vastasyntyneiden ja n. 3kk ikäisten vauvojen liikehdintää tallennettiin tietokonemalliin. Tässä mallissa analysoitiin vauvojen kehon lihasten toiminnan ja kehon tuntoaistin välittämän tiedon yhteyksiä.

Tutkimuksessa selvisi, että vastasyntyneen satunnainen liikehdintä oli ns. vaeltelevaa, mutta kuitenkin merkittävää kehon sensomotorisen systeemin kehittymiseksi. 

Tämä täysin satunnainen "vaelteleva" liike tuotti aivoille tuntoaisti-informaatiota, mikä vaikutti olevan yhteydessä siihen, että vauva myöhemmin oppii kontrolloimaan lihaksiaan, niiden liikettä sekä koordinaatiota ja tuottamaan liikesarjoja.

(Lähde: Neuroscience News 12/22: Spontaneus Baby Movements Are Important for Development of Coordinated Sensorimotor System)