Tiesitkö että unella on merkitystä painonhallinnassa?

07.11.2022

Uusimmassa Duodecim-lehden marraskuun 2022 numerossa lääkäri Henri Tuomilehto toi esille tutkimustietoa, jonka mukaan unen määrän lisääminen vaikuttaa suotuisasti painonhallintaan.Tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin 80:tä henkilöä, joiden painoindeksi oli ylipainon puolella ja joiden uniaika oli säännölliesti alle 6,5 tuntia/ yö.

Seuranta-aika tutkimuksessa oli 4 viikkoa ja jo tunnin lisäämisellä yöunen määrään nähtiin suotuisia vaikutuksia sekä energiansaantiin että painon vähenemiseen, vaikka ravitsemukseen tai liikunnan määrään ei tehty muutoksia.

(Lähdetutkimus: Tasali, E., Wroblewski K., Kahn, E. ym. 2022: Effect on sleep extension on objectively assessed energy intake among adults with overweight in real life settings: a randomized clinical trial)

Tuomilehto kertoi, että unen ja ravitsemuksen välinen yhteys on kiistaton ja ne vaikuttavat toinen toisiinsa. 

Epidemiologisissa ja laboratoriatutkimuksissa on huomattu, että alle 7 tunnin unet ovat merkittävä metabolinen terveysriski, joka altistaa sekä ylipainolle että glukoosiaineenvaihdunnan häiriöille. Väsyneenä ei jaksa kiinnittää huomiota ravitsemuksen laatuun ja väsymys saattaa lisätä ahdistusta, jolloin syöminen voi muuttua tunneperäiseksi. 

Univajeessa kylläisyyshormoni leptiinin toiminta heikkenee ja nälkähormoni greliinin toiminta voimistuu. Unen määrän lisääminen vähentää syömiseen mahdollistavaa aikaa. Toisaalta elämän hektisyys ja epäsäännöllisys venyttävät helposti iltaa ja vaikuttavat näin nukahtamiseen ja unen laatuun.

Tuomilehdon sanoin: " Uni on puhtainta fysiologiaa. Ilman energisoivaa unta, ei ole muutakaan terveellistä elämää. Emme jaksa liikkua säännöllisesti emmekä syödä terveellisesti. Uni on kaiken kuormituksen vastavoima."

Olen Virittämössä apunasi, mikäli Sinä tai läheisesi kamppailette uniongelmien kanssa, sillä joulukuussa valmistun Turun Ammattikorkeakoulusta CBT-I- uniterapeutiksi ja palvelen niongelmien kanssa painivia asiakkaitani entistä syvällisemmin. Lue lisää tästä...