Tiedätkö miten kofeiini elimistössäsi toimii?

14.11.2022

Kun mietitään unen huoltoa, kahvin kulutus kuuluu huomioitaviin perusasioihin. Kahvi kuuluu suomalaiseen kulttuuriimme ja sosiaaliseen kanssakäymiseemme kiinteästi. 

Yllättävän moni huonosti nukkuvista tai unettomuuden kanssa painivista henkilöistä juo kahvia, eikä ajattele sen olevan mahdollisena osatekijänä uniongelmassaan.

Tiedätkö miten kahvi toimii elimistössäsi?

Kun olemme aktiivisia, solumme käyttävät energiaa, vapautuu adenosiinia. Adenosiini on keskeinen välittäjäaine, jota tarvitaan riittävään unipaineeseen ja nukahtamiseen.Kahvin sisältämä kofeiini on adenosiinireseptorin estäjä. Kofeiini estää adenosiinin kiinnittymistä reseptoriinsa ja näin adenosiinin vaikutus estyy. 

Kofeiinin puoliintumisaika elimistössä on yksilöllisesti n. 5-10 tunnin välillä. Kahvimukillinen (n. 2,5 dl) sisältää n. 200 mg kofeiinia.Samankokoinen mukillinen mustaa teetä sisältää kofeiinia (teiiniä) haudutusajasta ja teelaadusta riippuen noin 60 -100 mg. Vastaava kuppi vihreää teetä sisältää kofeiinia n. 20-40 mg. Kofeiinia on myös mm. kaakaossa, tummassa suklaassa ja kolajuomissa.

Usein uniongelmainen henkilö kokee "tehneensä jo kaiken mahdollisen" unensa laadun kohentamiseksi, mutta ei ole kuitenkaan saanut kohennusta uniongelmansa. Uniterapeuttikoulutukseni asiantuntijalääkärin kokemuksen mukaan ihmisillä on paljon tietoa, mutta jostain syystä tämän tiedon toimeenpaneminen jää tekemättä. Lisäksi huonouniset ovat jo valmiiksi väsyneitä, mikä entisestään nostaa kynnystä tavoitella muutosta. 

CBT-I-uniterapeuttina autan Sinua "vetämään työhaalarit jalkaan", jonka jälkeen yhdessä ryhdymme etsimään ja tekemään arkeesi muutoksia, jotka edesauttavat hyvinvointiasi parempilaatuisella unella. Lue lisää tästä...