Suolistobakteerien merkitys hyvinvointiin ja suoritukseen

28.07.2022

Kaikille meille on opetettu, että laadukas ja monipuolinen ruokavalio on terveellistä. Mutta osaatko Sinä kertoa miksi? 

Hiljattain julkaistussa, usean ulkomaisen yliopiston yhteistyönä tehdyssä tutkimuksessa, tutkittiin miten lyhytaikainen korkeahiilihydraattinen tai korkeaproteiininen ruokavalio vaikuttaa kilpaa treenaavan kestävyysurheilijan suoritukseen.

Vaihdettaessa ruokavaliota voimakkaasti hiilihydraatteja tai proteiineja sisältäviin ruokavalioihin huomattiin suolistomikrobien kuten bakteerien ja virusten esiintyvyydessä muutoksia. Ehkä kuitenkin merkittävimpänä löydöksenä huomattiin, että suolistomikrobien stabiili hyvinvointi oli urheilusuoritusta parantava tekijä. 

Vaikka me kaikki emme olekaan kilpaurheilijoita, voimme ammentaa tästä tutkimuksesta tiedon, että suolistomikrobiflooran tasapainotila on tavoiteltavaa ja siinä laadukkaalla ruokavaliolla on keskeinen merkitysNäin ollen suoliston mikrobiflooran tasapainotila on tavoiteltavaa, mikäli (urheilijan) suoritus halutaan optimoida.

Tutustu tutkimukseen: Justin Roberts et al. 2022, Gut Microbial Stability is Associated with Greater Endurance Performance in Athletes Undertaking Dietary Peridization