Sekavia vatsaoireita?

08.12.2022

Moni meistä kärsii vatsavaivoista. Oireina voi olla turvotusta, kipuilua, vuoroin löysää ja vuoroin kovaa ulostetta. Ja usein stressi vielä pahentaa oireita. Kun tutkimuksienkaan jälkeen ei diagnoosia löydy, voi usein olla kyseessä ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS (Irritated Bowel Syndrome). Tämä on toiminnallinen vaiva, jossa suolisto reagoi hyvin voimakkaasti ärsykkeisiin.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan vaikuttaisi siltä että kyseessä on ei tahdonalaisen, enteerisen hermoston kommunikaatio-ongelma. 

Aivo-suoliyhteydessä suoli viestittää aivoille herkästi kipua ja aivot ikäänkuin ylitulkitsevat näitä viestejä. Joskus oireilevilla saattaa tutkimuksissa löytyä suoliston bakteerikannasta, aineenvaihduntatuotteista tai suolen sisällön kuljetuksessa löytyä poikkeavuutta.

Ärtyvän suolen oireyhtymään ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireita voidaan usein helpottaa omilla elämäntavoilla. Tässä mm. ruokavalion, ruokarytmin unen, levon ja liikunnan tasapaino on tavoiteltavaa. Joskus myös FODMAP-ruokavalion noudattaminen saattaa rauhoittaa tilannetta. Siinä pyritään karsimaan ruokavaliosta fermentoituvia hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita, kuten mm. palkokasvit, sipuli, laktoosi, kivelliset hedelmät ja ksylitoli. Kun oireet helpottavat, otetaan takaisin käyttöön yksi ruoka-aine kerrallaan, jotta saadaan selville, mille ruoka-aineelle suolisto reagoi.

(Lähteet: ibt.fi ja terveyskylä.fi/vatsatalo).

Osteopaattisella hoidolla voidaan vaikuttaa lempeästi mm. hermoston ylivirittyneisyyteen sekä keskivartalon alueen liikkuvuuteen. Näin suoliston toiminnallisuus paranee ja oireisiin saadaan sen myötä usein helpotusta.