RS-virusta on taas paljon liikkeellä

12.12.2022

Uusimman joulukuun Lääkärilehden mukaan RS-virusflunssaa on maassamme jälleen paljon liikkeellä. Korona-aikana RS-virusta esiintyi niukasti rajoitustoimien vuoksi. Nyt kun paluu päiväkoteihin, kouluihin, työpaikoille ja harrastuksiin on tapahtunut, myös flunssavirukset leviävät tehokkaasti.

Faktaa RS-viruksesta: 

-RS-virus tarttuu kaikenikäisiin.

-Tautiin liittyvät alahengitystievaikeudet ovat suurin syy lasten sairaalahoidon tarpeelle.

-Erityisesti alle 3 kk ikäisillä vauvoilla RS-virusflunssa voi olla vakava tauti sen aiheuttaman hengitysvaikeuden takia.

-RS-virus tarttuu pisaratartuntana ja sen itämisaika on yleensä n. 4-5 päivää.

-Sairastunut levittää virusta noin 1 viikon ajan ensioireiden jälkeen.

-Joskus imeväisen ainoa oire saattaa olla hengityskatkokset.

Infektiolääkäri Tea Nieminen HUS:sta suositteleekin hyvän käsihygienian noudattamista kaikille.Lisäksi hän suosittaa, että pienten imeväisten kanssa vältellään paikkoja, joissa on paljon ihmisiä kokoontuneena yhteen. 

(Lähde: Lääkärilehti 49-50/2022)

Pienillä imeväisillä RS-virusflunssan tyypillisiä oireita ovat yleisvoinnin laskeminen, limaisuus, yskä, työläs hengitys ja syömis-/imemisvaikeudet. Silloin kannattaa käydä lääkärissä.

Lääkäri Niemisen antamat ohjeet huolellisen käsihygienian noudattamisesta on hyvä ottaa vakavasti. Olisikin hyvä, jos julkisissa tiloissa ja harrastuspaikoissa olisi edelleen helposti käsidesiä tarjolla.