Ravitsemuksen merkitys mielialaamme? 

22.02.2024

Jo mainoksessa sanotaan: " Hyvä ruoka, parempi mieli." Kaikki me siis tiedämme, ainakin teoriassa, että ravitsemuksen laatu on merkittävä asia hyvinvoinnillemme. Usein, tiedosta huolimatta, emme terveellistä ruokavaliota syystä tai toisesta kuitenkaan välitä noudattaa. 

Suolistossamme on miljoonia mikro-organismeja, bakteereita viruksia ja sieniä. Näiden merkitys immuunisysteemillemme vaikuttaisi uusien tutkimusten mukaan olevan merkittävä, jopa korvaamaton.

Virginiassa hiirillä tehdyssä uudessa tutkimuksessa todettiin, että Lactobacillus-bakteeri vaikutti positiivisesti hiirten stressinsäätelykykyyn ja vähensi niiden ahdistuneisuusoireita. Lactobacillus-bakteeri kommunikoi immuunisysteemin kanssa, joka puolestaan sai aikaan muutokset mielialassa.mLactobacillus-bakteeria esiintyy esim. fermentoidussa ruoassa ja jogurtissa.

Lähde: Gaultier, A. ym. 2023. Lactobacillus from the altered Schaedler Flora maintain IFNy homeostasis to promote behavioral stress resilience.

Tämä uusi tutkimus osoittaa sen, kuinka hyvinvointimme on riippuvainen myös ravitsemuksesta. Ravitsemuksen merkitystä on osattu huomioida palautumisen kannalta, mutta sen merkitystä mielialaan ei tätä ennen ole juurikaan osattu huomioida. 

Mitä Sinä pistät lautasellesi?