Raskausdiabetes, mikä se on?

26.07.2023

RASKAUSDIABETES on hiilihydraattiaineenvaihdunnan häiriö. 

Se todetaan raskaana olevan äidin aterianjälkeisinä korkeina verensokeriarvoina, kun insuliinin eritys ei kiihdy riittävästi haiman beetasoluissa. Normaalin raskauden fysiologiaan kuuluu insuliiniresistenssi. Näin ollen odottavan äidin haimalta vaaditaan kykyä lisätä insuliinin eritystä noin 2-3 kertaiseksi.

Odottavan äidin korkea verensokeriarvo eli hyperglykemia aiheuttaa myös sikiön hyperglykemian, mikä lisää sikiön liikakasvua (makrosomia). Sikiön suuri koko altistaa synnytysvaurioille, sikiön hapenpuutteelle ja kasvattaa sektioriskiä, sillä suurikokoisen vauvan on haastavaa mahtua syntymään alateitse synnytyskanavan kautta.

Raskauden aikana glukoosirasitustesteillä todetun raskausdiabeteksen hoito perustuu terveelliseen ruokavalioon, painonhallintaan, liikuntaan ja tarvittaessa lääkitykseen. Erityisen tehokasta olisi tulevan äidin pyrkiä normaalipainoon jo ennen raskautta. 

Raskausdiabeteksen ruokavalio on normaalista ruokavaliosta poiketen vähähiilihydraattisempi. Suositus on 15-30 g hiilihydraatteja aamiaisella ja muilla aterioilla 60 g. Proteiinin tarve raskaudessa on hiukan normaalia korkeampi eli n. 1,3g / kg.

Ruokavaliohoidossa pyritään:

▫️vähentämään verensokerin liiallista nousua aterian jälkeen,

▫️hillitsemään ylipainoisten äitien kohdalla energiansaantia,

▫️jakamaan maltillisesti hiilihydraattien saantia tasaisesti vähintään kuudelle aterialle,

▫️suositetaan tyydyttyneiden rasvojen käyttöä,

▫️tavoitellaan vähäisempää päivän kokonaisenergiasaantia kuin normaalissa ruokavaliossa,

Aamiainen suositetaan jaettavaksi kahteen osaan, sillä raskausdiabeteksessa verensokeri nousee tyypillisesti voimakkaasti aamiaisen jälkeen. Ilta-ateriaa taas suositetaan myöhäiseksi ja riittävän runsaaksi, mutta yösyömistä ei suositella. 

(Lähde: Raskausdiabetes, Duodecim)

Säännöllinen liikunta lisää insuliiniherkkyyttä ja turvallista liikunta on nykysuositus myös kaikille äideille. Liikunta auttaa painonhallinnassa ja parantaa mielialaa. Näin se auttaa pitämään odottavan äidin kehon ja mielen hyvässä kunnossa ajatellen raskautta, synnytystä, lapsivuodeaikaa ja sitä seuraavaa vaativaa pikkulapsiaikaa.