Raskaus, synnytys ja lantionpohjan lihakset

28.03.2023

Hyväkuntoinen, vahva ja kimmoisa lantionpohjan lihaksisto on tärkeä tekijä naisen hyvinvoinnille koko elämän ajan. 

Lantionpohjan lihakset ympäröivät virtsaputken ja emättimen suuta sekä peräaukkoa. Ne myös kannattelevat pystyasennossa omalta osaltaan sisäselimistön painoa. Jos emättimen seinämä ylivenyttyy ja pullistuu normaalia enemmän, syntyy laskeuma.

Raskaus ja synnytys kuuluvat normaalina osana monen naisen elämään, eikä suurimmalle osalle synnyttäneistä naisista ilmaannu laskeumaa. 

Raskauden ja synnytyksen hyvä hoito ovat merkittäviä tekijöitä laskeuman ehkäisyssä. Jo ennen raskautta äidin normaali paino ja lantionpohjan hyvä kunto ovat hyvä lähtökohta hyvinvoivalle raskaudelle. Myös raskauden aikana tulisi äidin painon nousun olla hallittua.

Synnytyksen aikaisen repeämän tai episiotomiahaavan hoito tulee olla huolellista. Suomessa synnytysepeämien määrä on yksi Euroopan matalimpia. Gynekologisen laskeuman riskitekijöitä raskaudessa ovat:

▫️Raskauden aiheuttama paino lantionpohjaan. Synnytys sektiolla ei poista laskeumariskiä

▫️Alatiesynnytys

▫️Imukuppi- ja pihtisynnytykset

▫️Vauvan suuri koko äitiin nähden. Äidin terveet elämäntavat ja maltillinen painonnousu pienentävät raskausdiabeteksen riskiä.

Lantionpohjan lihakset ovat tahdonalaista lihaskudosta ja niiden voimaa ja kimmoisuutta voi vahvistaa säännöllisellä lihaskuntoharjoittelulla. Lantionpohjan kuntoutuksen tulisi alkaa jo raskauden aikana ja jatkua heti synnytyksen jälkeen. Jos lantionpohjan hallinta ei noin kuukauden aktiivisen harjoittelun jälkeen tunnu vaikuttavan, on hyvä hakea ohjeita ja apua ammattilaiselta.

(Lähde: naistentalo.fi, Duodecim Terveyskirjasto)

💚Olen osteopaattina ja sairaanhoitajana terveydenhuollon ammattilainen. Osaan ohjata Sinua löytämään arkeesi hyvinvointiasi edistäviä ratkaisuja.