Pikkulasten rokotukset luoneet laumasuojaa myös aikuisille

22.12.2022

PIKKULASTEN ROKOTUSOHJELMAN PNEUMOKOKKIROKOTTEESTA ON HYÖTYNYT KOKO VÄESTÖ

Tällä hetkellä maassamme on liikkeellä valtavasti erilaisia flunssapöpöjä. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että THL:n mukaan vuodesta 2010 kansalliseen rokotusohjelmaan tulleet pikkulasten pneumokokkirokotteet ovat tutkimuksen mukaan vähentäneet merkittävästi myös aikuisten vakavia pneumokokki-infektioita.

Tutkimuksessa seurattiin valtakunnalliseen tartuntatautirekisteriin ilmoitettuja tartuntoja ja niihin liittyvää kuolleisuutta. Vakavia pneumokokkitapauksia oli vuosina 2011-2019 5610 tapausta. Näitä tietoja verrattiin aikaan ennen rokotusohjelman muutosta vuosina 2004-2010.

Jo aiemmin on osoitettu, että pikkulasten pneumokokkirokote vähensi vakavia pneumokokkitauteja ja korvatulehduksia ja antibioottien käyttöä.

Ennen pikkulasten pneumokokkirokotusten aloittamista aikuisten pneumokokkitartuntojen ilmaantuvuus kasvoi 5 prosenttia vuosittain. Kun rokotukset aloitettiin, nousu tasaantui ja pneumokokkitaudin ilmaantuvuus väheni kolmasosaan odotetusta. Myös yli 65-vuotiaiden tautiin sairastuneiden kuolleisuus väheni.

Aikuiset siis hyötyvät lasten rokotuksista laumasuojan muodossa. Kun lapset eivät enää tartuta perheenjäseniä, päiväkodin muita lapsia tai henkilökuntaa, pneumokokin aiheuttamat taudit ovat vähentyneet myös muussa väestössä.

(Lähde: Nuorti, P. Ym 2022: Long term population impact of infant 10-valent pneumococcal conjugate vaccination on invasive pneumococcal disease in adults in Finland)

Vaikka maassamme ei olekaan kaikille tuttuja koronataudin mukanaan tuomia yleisohjeita, ovat ne kuitenkin edelleen päteviä:
-Isoissa väkijoukoissa liikkuvat myös flunssapöpöt.
-Sairasta kotona, äläkä mene töihin jos olet flunssassa.
-Älä päästä flunssaista lastasi päiväkotiin tai kouluun.
-Käytä käsidesiä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen.
-Käytä käsidesiä ahkerasti myös terveenä liikkeellä ollessasi.

Ollaan toisillemme huomaavaisia myös näin joulun aikaa -ja pysytään terveinä❣️