Päänsärkylääke ja päänsärky

18.04.2023

Tiesitkö että päänsärkyyn käytettävä lääke voi jatkuvassa käytössä aiheuttaa lääkepäänsärkyä? 

Tällaisia pääsärkyyn tarkoitettuja kohtauslääkkeitä ovat mm.käsikauppalääkkeet ibuprofeeni ja parasetamoli, lääkärin määräämät tulehduskipulääkkeet tai migreenin täsmälääke triptaani.

Päänsärkykierre saattaa syntyä, kun alkuperäinen päänsärkyily pahenee ja siihen otetaan lääkettä entistä useammin.

Tehy-lehden artikkelissa haastateltu päänsärkyhoitaja Marja Hassinen kertoo, että lääkepäänsäryn oireita ovat mm: tylppä kipuilu sekä se, että lääke tuntuu ensin auttaneen, mutta sittemmin sen teho tuntuu kadonneen jatkuvassa käytössä.

Jatkuvassa päänsärkyilyssä kannattaa pitää päänsärkypäiväkirjaa. Siitä näkee, onko viikossa enemmän lääkkeettömiä kuin lääkkeellisiä päiviä. Migreenilääke triptaania saa käyttää maksimissaan 10 päivää/kk ja tulehduskipulääkettä maksimissaan 15 päivää/kk. 

Nämä turvarajat eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että tulehduskipulääkettä ja triptaania voisi turvallisesti ottaa vuorotellen päivästä toiseen. Lääkkeiden jatkuva käyttö voi vaurioittaa mm: vatsan limakalvoja, munuaisia tai maksaa. Lääkemääriä ei saa omin päin lisätä, vaan tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle, mikäli päänsärky ei mene ohi tai se pahenee.

(Lähde: Syöksykierre poikki, Tehy-lehti 4/2023)

💚Hoidan osteopaattisella hoidolla paljon asiakkaita, joilla on päänsärkyjä. Huomioin tuolloin hoidossani erityisesti mm. kallonpohjan, leuan ja niska-hartiaseudun alueet. Osteopaattisen hoidon avulla monet asiakkaat kokevat saaneensa helpotusta päänsärkyyn, sen voimakkuuteen, esiintymistiheyteen ja kestoon. Näin myös asiakkaiden kipulääkkeen käytön tarve on usein vähentynyt.