Onko äitiys synnynnäistä?

17.10.2022

ONKO ÄITIYS LUONTAISTA?  TAI TULEEKO RAKKAUS LAPSEEN LUONNOSTAAN? 

Näin ei aina käy. Ja se on normaalia.

Tässä oma tarinani:

Esikoiseni raskaus oli helppo, mutta synnytys oli pitkä ja kivulias. Vaikka olin valmistautunut synnytykseen lukemalla siitä (myös opinnoissani), yllätti synnytystilanne minut kivuliaisuudella ja sillä, että minulle tapahtui asioita ilman että sain olla aktiivisena tekijänä. Tästä ei oltu minulle kerrottu etukäteen...miksei? 

Kun pääsimme esikoiseni kanssa sairaalasta kotiin, iski oma epävarmuus: en tuntenutkaan automaattisesti kiintymystä omaan lapseeni tai osaavani olla hyvä äiti. Olin esikoiseni syntymän aikaan jo koulutukseltani hoitotyön ammattilainen, mutta se ei tehnyt minusta yhtään varmempaa tai parempaa äitinä. Minulla ei ollut vertaistukea, sillä kaveripiirissäni ei muilla ollut lapsia. Oma äitini ja anoppini olivat elämässämme, mutta välillämme oli sukupolvien kuilu, joka ei tehnyt kommunikaatiosta helppoa.Neuvolan terveydenhoitajani oli ihana ja tuki minua resurssiensa puitteissa, mutta ei tarpeeksi.Epävarmuuttani vanhempana lisäsi myös se, että en pettymyksekseni ollutkaan syntymän hetkellä automaattisesti ja siinä silmänräpäyksessä rakastunut lapseeni. Tällaisesta ei kukaan ollut puhut mitään -olinko epäonnistunut äitinä? Onnekseni kumppanini oli tukenani ja alkukuukausien aikana, yhdessä toisiamme tukien kasvoimme vanhemmuuteen ja lapsemme rakastamiseen.

Sekä äitinä että terveydenhuollon ammattilaisena toivoisinkin, että raskaudesta, synnytyksestä, vanhemmuudesta, vanhemman ja lapsen suhteesta ja lapsiarjesta kerrottaisiin moniulotteisemmin kuin (vielä nykyäänkään!) tehdään.Näin vanhemmat tietäisivät jo alussa, että kaikkien alkutaival ei mene saman kaavan mukaan ja sekin on aivan normaalia. 

Vahva suositus alla olevaan YLE:n juttuun, jossa kerrotaan vanhemmuuden alkutaipaleesta "erilainen versio". Ja kuitenkin aivan tavallinen tarina❤️.

https://yle.fi/aihe/a/20-10003405?utm_source=facebook&utm_campaign=yleuutiset&utm_medium=social&fbclid=IwAR02kBGGVBxMycfD6nEoatilkAgdlgxr-sD-sbPhjd9pOxIC_AX8ELJ7CH4


💡Osteopaattina ja sairaanhoitajana olen terveydenhuollon ammattilainen. Manuaalisella osteopaattisella hoidolla hoidan Sinua ja lastasi. Ja osaan auttaa Sinua löytämään lapsiperhearkeenne hyvinvointianne edistäviä ratkaisuja💕