Musiikin vaikutus sikiön puheenkehitykseen

12.05.2023

Uusi Barcelonassa tehty tutkimus osoittaa, että jos odottava äiti raskauden viimeisen kolmanneksen aikana laulaa tai kuuntelee musiikkia päivittäin, on syntyvän vauvan aivoilla parempi kyky hahmottaa puheäänen taajuuksia.

Tutkimuksessa tutkittiin 60 tervettä vastasyntynyttä, iältään 12-72 tunnin välillä. Vauvoista 29 oli sikiöaikana altistettu päivittäiselle musiikille viimeisen trimesterin aikana ja 31 ei ollut altistunut musiikille.

Tutkimuksen mukaan vaikuttaisi siltä, että musiikille altistuminen sikiöaikana saattaa virittää aivojen hermostorakennetta tunnistamaan paremmin ihmispuheen äänentaajuuden ja vaikuttaa siten positiivisesti varhaiseen puhekehitykseen. (Lähde: Arenillas-Alcón, S. ym. 2022: Prenatal daily musical exposure is associated with enhanced neural representation of speech fundamental frequency: Evidence from neonatal frequency-following responses)

Olen ihastuksella seurannut meidän suomalaisten hurahtamista Käärijä-huumaan. Edellä onkin siis yksi tieteellisesti tutkittu lisäsyy siihen, että odottavat äidit nauttisivat myös täysillä Euroviisuviikonlopun musiikkitarjonnasta. Liputan luonnollisesti itsekin Käärijän puolesta, mutta riemastuttavin cover-versio Cha Cha Cha :sta on Kuunkuiskaajien Boomer-versio: https://youtu.be/-9xRCF_8IL8