Miten vaikuttaa, kun ärsyketulva on jatkuvaa?

04.12.2022

JATKUVA ÄRSYKETULVA VIE VOIMIA JA KUORMITTAA AIVOTYÖTÄ.

YLE:n artikkelissa joulukuussa kerrotaan Työterveyslaitoksen elokuussa julkaisemasta tutkimuksesta. Siinä huomattiin, että alasta riippumatta multitasking eli monitekeminen, häly, keskeytykset ja ohjeisiin liittyvä ongelmat vaikuttavat aiheuttavan töissä uupumusta ja kognitiivisia oireita.Tutkimukseen osallistui yli 11 000 ihmistä eri aloilta /mm. terveys- ja sosiaaliala, toimisto- ja asiantuntijatehtävät).

Artikkelissa annettiin kolme vinkkiä, joilla pitää huolta työn kognitiivisesta ergonomiasta, eli mm. muistamisesta, havaitsemisesta ja päätöksenteosta.

VINKKI 1️⃣: Tauota työtäsi, sillä ihminen ei kykene ylläpitämään vireystilaansa loputtomiin. Tämä koskee niin etätöitä kuin lähitöitä. Tauon luonne riippuu työn laadusta. Hektisessä tilanteessa hyötyy eniten pienestä rentoutusmishetkestä ja staattisessa työssä voi eniten hyötyä olla jaloittelusta ja aktivointi hetkestä.

VINKKI 2️⃣: Työtä kannattaa mahdollisuuksien mukaan jaksottaa. Rutiininomaisemmat työt hoituvat päivän aikana, mutta ajatustyötä, luovuutta ja keskittymistä vaativat tehtävät kannattaa hoitaa silloin, kun itse on virkeimmillään. Eli useimmilla työpäivän alussa.

VINKKI 3️⃣: Järjestä tilaa keskittymiselle. Sulje esim. viestimien hälytykset keskittymisen ajaksi tai käytä konttorilla vastamelukuulokkeita keskittymisesi suojaksi ja merkiksi työkavereille.

(linkki: https://yle.fi/a/74-20005245?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp)

Työuupumus voi oireilla jatkuvalla väsymyksellä. Mikäli uupumuksesi on jatkuvaa, eikä lepo tunnu auttavan, on syytä hakea apua ja olla herkästi yhteydessä lääkäriin.

Uupumuksessa tai masentuneella mielellä voi ihminen kokea että yhteys omaan kehoon vaimenee. Tämä saattaa voimistaa yksinäisyyden tunnetta. 

Osteopaattisessa hoidossani on kosketukseni aina hyväksyvä ja kunnioittava. Tämä yhdessä turvallisen hoidon tuoman rentouden kanssa vahvistavat kokemustasi oman kehosi positiivisista viesteistä.