Liikunnan ajankohta saattaa vaikuttaa aineenvaihduntaa oletettua enemmän

19.02.2023

Karolinska Instituutin ja Kööpenhaminan Yliopiston tutkijoiden tekemässä tutkimuksessa huomattiin hiirillä tehdyissä kokeissa, että aamupäivän aikainen intensiivinen liikunta lisäsi aineenvaihduntaa ja poltti rasvaa enemmän kuin myöhään illalla tehty samanlainen liikuntasuoritus.

Ihmisen ja hiiren fysiologiset toiminnot ovat hyvin samankaltaisia, mutta tuloksiin saattaa vaikuttaa se, että ihmiset ovat päiväaktiivisia ja hiiret yöaktiivisia eläimiä. Fyysisen aktiivisuuden vaikutukset kehoon vuorokauden eri aikoina liittynevät sisäisen sirkadiaanisen kellomme vaikutuksiin solutason prosesseissa.

Sillä, oliko takana yön pituinen paasto tai oliko nautittu ravintoa ennen aamunaikaista liikuntaa ei näyttänyt olevan merkitystä aineenvaihdunnan lopputuleman kannalta.Vaikuttaisikin enemmänkin siltä, että liikunnan merkitys kehon energiatasapainoon ja terveysvaikutuksiin on riippuvainen vuorokaudenajasta.

Lisää tutkimustietoa tarvitaan, mutta uusi tieto on erityisen merkityksellinen kun liikunnalla halutaan vaikuttaa ylipainoa vähentävästi.

(Lähde: Pendergrast, Logan ym. 2023: Time of day determines post exercise metabolism in mouse adipose tissue.)