Lasten oikeuksien viikko

16.11.2022

Vietämme parhaillaan lapsen oikeuksien viikkoa. Olen itse työskennellyt suurimman osan urastani lasten sairaanhoitajana, lasten hyväksi työtä tehden. Jatkan työtä lasten parissa myös omassa yrityksessäni sekä osteopaattina että sairaanhoitajana, sillä koen työskentelyn lasten puolesta kutsumuksenani.

Tällä viikolla on noussut esiin asioita lasten terveyden- ja sairaanhoitoa koskien. Mm. THL:n uusimmassa blogijulkaisussa pohditaan lasten oikeutta kansallisen lasten rokotusohjelman rokotteisiin: Suomessa ei lapsella ole lain suomaa oikeutta saada rokotetta, mikäli vanhempi sen haluaa lapseltaan kieltää.

Terveydenhuollon ammattihenkilönä, osteopaattina ja sairaanhoitajana. pidän lasten rokotusohjelman mukaista rokottamista suositeltavana. 

Maassamme on kattavalla ja laadukkaalla rokotusohjelmalla saatu lähes hävitettyä monia lasten rokkotauteja, jotka olen itse lapsuudessani joutunut kivuliaasti sairastamaan. Olen myös sairaanhoitajana ollut hoitamassa satoja rota-ripuliin sairastuneita lapsipotilaita ennen rota-rokotteen tuloa. Mielestäni yhtälailla rota-rokote on huima edistysaskel verrattuna todella raskaan ripulitaudin sairastamiseen.

Tällä viikolla on myös uutisoitu lapsen kohtelusta terveydenhuollossa, kun vanhempi koki lastaan pakotetun ja painostetun hoitotilanteessa. Olen ollut lasten sairaanhoitajana monesti mukana tilanteessa, jossa lapselle on täytynyt tehdä tutkimus tai antaa lääke vastoin tämän tahtoa. Useimmiten kaikki on sujunut turvallisessa ja rakentavassa hengessä. Tämän on mahdollistanut se, että vanhempi on pitänyt toimenpiteen ajan kiinni lapsestaan ja saanut tarvittaessa hoitohenkilökunnalta apua siihen. Sillä vanhemman tuki lapselle tuo tälle turvaa epämiellyttävässäkin tilanteessa. Vanhemman tulee pystyä vanhempana tukemaan lastaan myös vaikeassa tilanteessa, sillä muutoin lapsen ahdistus ja paha olo lisääntyvät. Onkin ensiarvoisen tärkeää, että vanhempi ja hoitohenkilökunta ovat yhtä mieltä siitä, että tutkimus lapselle tehdään tai lääke hänelle annetaan.

Lasten sairaanhoito Suomessamme on huippuluokkaa (myös aikuisten sairaanhoitoon verrattuna). Koko lasten sairaanhoitajan urani olen työskennellyt julkisella sektorilla ja kokenut, että lapsen hyvinvointi ja terveys on aina asetettu etusijalle. Voinkin ylpeydellä sanoa, että olen aina voinut luottaa siihen, että lapsen paras on koko hoitavan terveydenhuollon hoitotiimin arvona. Tämän on myös lapsen oikeus.