Lantionpohjan laskeuma -mikä se on?

22.03.2023

Lantionpohjan lihakset ympäröivät virtsaputken ja emättimen suuta ja peräaukkoa ja ne myös kannattelevat pystyasennossa lantion sisäselimistön painoa. Hyväkuntoinen, vahva ja kimmoisa lantionpohjan lihaksisto on tärkeä tekijä hyvinvoinnillemme. Jos emättimen seinämä ylivenyttyy ja pullistuu normaalia enemmän, syntyy laskeuma.

Tavallisimmassa laskeumassa emättimen suun seinämä pullistuu aiheuttaen alapäähän painon tunnetta. Emättimen etuseinämän laskeuma oireilee tyypillisimmin virtsaamisvaikeuksina: vaikeutena tyhjentää rakkoa, virtsankarkailuna tai tiheävirtsaisuutena.

Emättimen takaseinämän laskeuma oireilee mm. erilaisina ulostamiseen liittyvinä vaivoina kuten suolen epätäydellisenä tyhjenemisenä tai suolikaasun karkailuna. Emättimen pohjukan laskeuma ilmenee kohdun laskeumana.

Riskitekijänä laskeumalle on:

▫️Ikääntyminen, sillä lihasmassa pienenee ikääntyessä. Näin ollen myös lantionpohjan lihaksisto heikkenee, mikäli sitä ei harjoiteta. Harjoittaminen lisää lihaskuntoa kaikissa ikäryhmissä.

▫️Ylipaino, sillä keskivartaloon ja sisäelimien ympärille kertyvä rasvamassa aiheuttaa ylimääräistä kuormaa ja väsyttää lantionpohjan lihaksia. Painonpudotus yhdessä lantionpohjan lihaskuntoharjoittelun kanssa helpottaa lantionpohjan tilannetta.

▫️Ummetus: Ylimääräinen ulostemassa suolessa venyttää emättimen takaseinämän aluetta. Toistuva ponnistelu ulostaessa voi vuosien kuluessa aiheuttaa laskeumaa. Ummetusta kannattaakin hoitaa ummetusta helpottavilla valmisteilla, liikunnalla, riittävällä veden juomisella ja kuiturikkaalla ravinnolla.

Lantionpohjan lihakset ovat tahdonalaista lihaskudosta ja niiden voimaa ja kimmoisuutta voi vahvistaa säännöllisellä lihaskuntoharjoittelulla. Kaikenikäisenä.

(Lähde: Naistentalo.fi ja nastentautien, Duodecim)