Kypsät naiset työelämässä

24.08.2022

Me keski-ikäiset naiset -Olemmeko työelämässä, voimanpesiä ja kantavia voimia vai uupujia ja uhrautujia?


Työterveyslaitoksen erikoistutkijan mukaan keski-ikäisen naisen asema työmarkkinoilla näyttää sekä hyvältä että huonolta. Yli 55-vuotiaiden naisten työttömyys on miehiä vähäisempää, mutta palkkakin n. 16% pienempi. Naiset vaikuttaisivat kokevan myös enemmän kiirettä ja kuormitusta kuin miehet.

Seuraavassa on listattuna työelämästä asioita, jotka ovat monelle meistä kypsistä naisista tuttuja:

"Minusta tuntuu, että joudun kannattelemaan muita ja muiden jaksamista."

Perinteisesti naisilla jatkuu hoivavastuu koko elämän ajan; ensin hoidetaan omia lapsia ja sitten vanhempia ja puolisoa.Omien rajojen tiedostaminen ja asettaminen onkin tärkeää, jotta et uhraudu, uhriudu tai uuvu. Ota puheeksi työpaikalla tavat työskennellä ja joustaa (mieluiten koko tiimin kanssa).

"Mielestäni työkokemustani ja osaamistani ei arvosteta."

Ota puheeksi työpaikalla, jos koet, että siellä tapahtuu syrjimistä (ikä, sukupuoli, ammattinimike, tms.) Kaikkien osaaminen kannattaa tehdä yhdessä näkyväksi työpaikalla. Se palvelee kaikkia. 

"Koen, että työpaikan tunnelma on ikävä."

Työpaikalla tulee olla nollatoleranssi ikärasismille ja seksismille. Tämä asia on työnantajan vastuulla, sillä se kuuluu osana  työsuojelua.

"Olen ehkä liian vanha oppimaan tai hallitsemaan uutta..."

Oma sisäinen vihapuhe nakertaa itseluottamusta, jolloin myös ulkopuolisten kommentit saattavat satuttaa suhteettomasti. Oman sisäisen puheen muuttaminen hyväksyväksi ja rakastavaksi vaikuttaa omaan hyvinvointiisi usein ratkaisevasti. "Minä olen tarpeeksi hyvä."

"Mistä löydän motivaation tehdä tätä?"

Jos motivaatio on hukassa, mieti mistä asioista itse innostut. Mieti ja puhu työpaikalla siitä, voisiko työtehtäviäsi tai jopa urasi suuntaa muuttaa enemmän motivoiviksi.

🈴Japanilainen ikigai-menetelmä motivaation löytämiseksi:

🔺Missä olen hyvä?

🔺Mikä asia on sydäntäni lähinnä ja tekisin sitä jopa pyyteettä?

🔺Mitä maailma näyttää tarvitsevan?

🔺Miten voisin saada näistä asioista elantoni?

"Voisinko edes löytää uutta työpaikkaa?"

Tilastokeskuksen Työolotutkimuksessa havaittiin , että ikään kuuluvaa syrjintää oli kokenut noin 5% vastaajista. Oli ikä mikä tahansa, on ensiarvoisen tärkeää tunnistaa ja osata tuoda esiin omat vahvuutensa. Oma asenne työnhaussa on tärkeä ja tässä auttavat ihyvä tsetuntemus ja itseluottamus.

Opiskelu ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen kannattaa aina! Keski-ikäiset ovat erityisen hyviä oppijoita sen kannalta, että elämänkokemuksen mukanaan tuoma itseluottamus kumoaa epävarmuutta, joka kahlitsee nuorempia.