Joulukuun alussa vietetään IBD-viikkoa.

07.12.2022

TIEDÄTKÖ MILLAINEN SAIRAUS ON IBD?

Joulukuun ensimmäiset seitsemän päivää vietetään IBD-viikkoa. IBD tulee sanoista Inflammatory Bowel Disease. IBD-sairauksiin kuuluvat tulehdukselliset suolistosairaudet Crohnin tauti, haavainen paksusuolentulehdus (Colitis Ulcerosa) sekä välimuotoinen koliitti. IBD:n suolisto-oireita ovat mm. ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Lisäksi voi esiintyä iho-, nivel- ja silmäoireita.

Suomessa IBD:tä sairastaa jo yli 56 000 henkilöä ja joka vuosi yli 2500 saa diagnoosin. IBD-diagnoosi saadaan tyypillisimmin 15-35-vuoden iässä, mutta sen voi saada missä iässä tahansa.

IBD on loppuelämän pitkäaikaissairaus, joten IBD-diagnoosi voi potilaalle olla järkytys ja kriisi. IBD vaikuttaa usein mm. työelämään, matkustamiseen, seksuaalisuuteen, parisuhteeseen kuin liikuntaankin. Sen tyypillisiä oireita voivat mm. olla kipu, ulosteenkarkailu ja väsymys tai uupumus.

IBD:n hoidossa käytetään lääkkeitä, joilla sairaus pyritään saamaan ja pitämään hoitotasapainossa. Joskus tarvitaan myös leikkaushoitoa ja avannetta.

Paljon lisätietoa löydät IBD ry:n sivuilta: https://ibd.fi ja Terveyskylän Vatsatalosta:https://www.terveyskyla.fi/vatsatalo/suolisto/tulehduksellinen-suolistosairaus