CBT-I -uniterapiaopintojeni helmiä

19.10.2022

"Unessa ei ole mitään mystistä. " Näiden opettajani sanojen myötä alkoi koulutuspolkuni uniohjaajaksi ja uniterapeutiksi.

Uni on ihmisen perustarve. Minusta onkin ollut äärettömän inspiroivaa saada osteopaattina ja sairaanhoitajan syventyä uniterapeutin opinnoissani uneen sekä yksilön fysiologisena, psyykkisenä että sosiaalisena ilmenemänä.

Tässä mukaeltuna tekstiä unilääketieteen erikoislääkäri Juha Markkulan ja Soile Kajasteen kirjasta Hyvää yötä -apua univaikeuksiin. Näissä riveissä tiivistyvät aspektit joihin CBT-I-uniterapia paneutuu:

"Terveyttä on mieli, joka pystyy työstämään kokemuksemme elämässä kokonaisvaltaisesti.

Mieli, joka pystyy ottamaan vastaan senhetkiset tapahtumat ilman, että aikaisemmat elämänkokemukset muuntavat tapahtuman kokemista kohtuuttomasti.

Mieli, joka pelkää, jos on aihetta pelätä, mutta joka pystyy irrottautumaan pelosta, jos siihen ei ole aihetta.

Mieli, joka pystyy integroimaan ajattelun, tunteet, ruumiin toiminnan ja tuntemukset siten, ettei mikään osa-alue ole jatkuvasti yli- tai aliedustettuna.

Mieli, joka on myötämielinen itselle, eikä kritisoi tai soimaa.

Sillä tasapainoinen itsen hyväksyntä kuuluu psyykkiseen terveyteen. "

Edellä mainittu tasapaino mielen suhteen onkin äärimmäisen  tärkeää, jotta uni on laadukasta, levollista ja virkistävää - hyvää unta.

Aivan kohta, jo tämän vuoden lopussa pääsen paneutumaan yhdessä jokaisen asiakkaani kanssa tämän yksilölliseen tilanteeseen CBT-I -uniterapiassa.